10 buitenactiviteiten voor in de herfstvakantie

De herfst: ons lievelingsseizoen! Alles kleurt zo mooi oranje, geel, rood en bruin. Er zijn allerlei natuurschatten te vinden en…

De herfst: ons lievelingsseizoen! Alles kleurt zo mooi oranje, geel, rood en bruin. Er zijn allerlei natuurschatten te vinden en dat doen wij het liefst tijdens een heerlijke boswandeling. Lekker in de plassen stampen met onze laarzen en regenjas aan en daarna thuis lekker opwarmen met thee of… warme chocolademelk natuurlijk!

Maar er is nog veel meer leuks te beleven in de herfst. We geven je hier 10 buitenactiviteiten voor in de herfstvakantie!

1: herfstmandala maken

Ga buiten op zoek naar de mooiste natuurschatten: eikels, kastanjes, blaadjes, takken, besjes, veren, bloemen… Maak er thuis (of buiten, dan kan iedereen er van meegenieten!) een prachtige seizoensmandala van. Begin in het midden, werk vanuit daar naar buiten en maak een patroon van al je herfstige natuurschatten. 

2: help de vogeltjes

Zeker aan het einde van de herfst kan het soms al flink koud worden. De vogeltjes hebben nu wel wat meer vet nodig om warm te blijven. Help je ze mee? Hang buiten vetbollen op voor de vogels of maak zelf iets lekkers voor ze: smeer een wc-rolletje in met de 100% pindakaas en rol het dan door een bak met vogelzaadjes. Hang het rolletje aan een touw en hang het op. Wauw! Een echte vogelvoerhanger!

3: paddenstoelen speuren

In de herfst schieten paddenstoelen als… paddenstoelen de grond uit! In allerlei kleuren, soorten en maten, de een nog mooier dan de ander. Ga eens op speurtocht naar zoveel mogelijk verschillende paddenstoelen. Neem een klein spiegeltje mee en hou ‘m voorzichtig onder een paddenstoel. Dan kun je zien hoe mooi die er aan de onderkant uitziet!

TIP: Vind je een paddenstoel die is omgeknakt? Neem ‘m mee naar huis, leg het ‘hoedje’ met de onderkant naar beneden op een zwart blad en zet er een vaas of groot glas overheen. Na een paar dagen haal je alles van het blad af en zie je een prachtige afdruk.

4: fruit oogsten

Herfst: oogsttijd voor appels en peren. Wist je dat er op veel plekken in Nederland plukdagen georganiseerd worden voor kinderen? Je gaat dan met een mand de boomgaard in en helpt mee met plukken. Na afloop laat je je tasje wegen en betaal je voor je eigen oogst. Hier vind je een boomgaard bij jou in de buurt. 

5: maak een herfstige toverstok

In de herfst zijn allerlei soorten bladeren in de meest prachtige kleuren te vinden. Hoeveel verschillende kleuren kun jij vinden? Verzamel de mooiste bladeren en zoek een tak die je kunst gebruiken als toverstok. Hier prik je alle bladeren aan. Kijk eens wat een mooie herfsttoverstok. Veel plezier!

6: bollen planten

De herfst is DE tijd om voorjaarsbollen te ‘poten’: je stopt ze nu in de grond en dan kun je in het voorjaar genieten van de mooiste bloemen! Tulpen, hyacinten, blauwe druifjes, krokussen en narcissen natuurlijk. De bollen moeten net zo diep in de grond als drie keer hun grootte. Maak een gat, stop de bol er in met het puntje naar boven, bedek met aarde en geef direct wat water. Dit kan in de tuin maar ook in potten. En nu… afwachten maar!

7: de herfst met al je zintuigen

De seizoenen kun je alleen buiten echt goed ervaren. En niet alleen door te kijken… De herfst kun je ook ruiken, proeven, voelen en horen. Ga maar eens naar buiten en doe je ogen dicht: wat hoor je? Waaraan hoor je dat het herfst is? Misschien hoor je de wind waaien, de blaadjes aan de bomen ruisen waardoor de eikels op de grond vallen? Wat ruik je? Ruik je de herfst? Misschien ruik je de regen die net is gevallen? En wat voel je? Voel je alle droge bladeren op de grond? Hoe voelt een ronde, gladde kastanjes en de stekelige hulst? Wat proef je? Ga je thuis kastanjes poffen? Of durf je te proeven van eetbaar onkruid? Of een kopje brandnetelthee?

8: naar de natuurspeeltuin

Ook in de herfst is het heerlijk toeven in de speeltuin. Vooral in een natuurspeeltuin! Die zijn er door het hele land. Hier kun je in bomen klimmen, water pompen en naar hartelust herfstschatten verzamelen. Hier vind je alle OERRR natuurspeeltuinen in Nederland. 

9: regenkunst maken

Regent het? Joepie! Het perfecte weer om regenkunst te maken. Druppel wat verschillende kleuren waterverf op een blad papier. Neem mee naar buiten en leg neer in de regen. Beweeg het blaadje op en neer of gebruik je vingers of kwast: nu heb je echte regenkunst gemaakt!

10: broodjes bakken op een kampvuur

Wat is er nou gezelliger dan een vuurtje stoken? En als je dan ook nog je eigen broodjes op dat vuur kunt bakken is het al helemaal feest! Hier komt het recept:

  • 500 gram bloem
  • 300 ml lauw water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 9 gram zout

Meng alles door elkaar en kneed 10 minuten heel goed door. Maak er 6 bolletjes van. Leg in een bak of teil met vochtige theedoek en zet op een warme plek. Laat 1,5 uur rijzen. 

Draai dan de deegbolletjes als een sliert om een stok of tak waar je aluminiumfolie omheen hebt gedaan. Bakken totdat het broodje loslaat. Boter of jam erin en… smullen maar!

Nog meer tips om buiten te zijn in de herfst? Check dit blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *