10 tips: spelen met stoepkrijt

Spelen met stoepkrijt is een grote favoriet van onze scharrelkids. We hebben dan ook altijd een voorraadje in huis. Buitenspelen…

stoepkrijt spelen

Spelen met stoepkrijt is een grote favoriet van onze scharrelkids. We hebben dan ook altijd een voorraadje in huis. Buitenspelen met stoepkrijt kan tijdens alle seizoenen: lente, zomer, herfst én winter. Alleen wanneer het regent is het minder handig, tenzij je onder een overkapping kan krijten. Een aanrader dus! Het kan bijna altijd en kinderen van klein tot groot vinden het leuk om te doen.  Willen jullie weer eens wat anders uitproberen? Check onze tien tips om buiten te spelen met stoepkrijt! 

Ohja: trek wel buitenspeelkleding aan want stoepkrijt geeft natuurlijk af. Wist je dat je ook zelf stoepkrijt kan maken? We leggen we hier uit hoe je dat doet.)

stoepkrijtkunst
1. Stoepkrijtkunst maken

Maak de mooiste stoepkrijtkunstwerken op de stoep of op je oprit. Je kan hiervoor natuurlijk je eigen fantasie de vrije loop laten gaan, maar je kunt ook next level kunst maken. Plak met wat schilderstape een groot vlak af en plak hierin met de tape verschillende lijnen door het vlak heen. Recht, schuin, alles door elkaar. Hierdoor ontstaan allerlei geometrische vormen in het grote vlak. Deze vormen ga je met je stoepkrijt inkleuren. Heb je alle vakjes ingekleurd? Trek dan voorzichtig alle tape weg en tadaaa: een prachtig abstract stoepkrijtkunstwerk. Mondriaan is er niets bij! 

2. Hinkelbaan maken van stoepkrijt

Een old-skool stoepkrijt activiteit: hinkelen! Romeinse soldaten hinkelden zelfs al om te trainen en hun voetenwerk te oefenen. Hoe maak je een hinkelbaan?

Teken 8, 9 of 10 vakjes. Zoek een steen (of een eikel, of dennenappel). De eerste die aan de beurt is mag de steen in het eerste vakje proberen te gooien. Hinkel in alle vakken behalve in vak 1, heen en terug. Pak de steen opnieuw en gooi ‘m nu in vak 2. Hinkel weer op en neer, maar sla nu vak 2 over. Dit gaat zo door tot en met het laatste cijfer! Gooi je de steen een keer mis, hinkel je per ongeluk buiten een vak of op het vak waar de steen in ligt, ben je af en is de volgende aan de beurt. 

3. Twister met stoepkrijt

Sommige ‘binnenspellen’ lenen zich ook heel goed voor een buitenvariant. Twister kan bijvoorbeeld prima buiten gespeeld worden. Heb je het spel zelf niet in huis? No problemo. Pak gewoon je stoepkrijt erbij en teken 4 rijen van 6 cirkels. Elke rij cirkels geef je een andere kleur en dan: twisteren maar. Linkervoet op groen! Rechterhand op rood! 

stoepkrijt spel twister
4. Schaduwtekenen met stoepkrijt

Buitenspelen is per definitie leerzaam. Dit geldt ook zeker voor deze buitenactiviteit. Je hebt hier wel een zonnetje voor nodig! Pak je lievelingsdino, je mooiste pop, een knuffel, of pak je broertje of zusje erbij. Kijk goed waar de zon staat en waar de schaduw valt. Zoek een plek in je tuin, op de stoep of oprit waar je de ruimte hebt en zet daar datgene neer wat je hebt gepakt. Kijk goed! Waar is de schaduw? Trek de schaduw over met je stoepkrijt en kleur het mooi in. Je kunt natuurlijk ook de schaduw van een boom overtrekken, van de parasol, van de plantenpot. Ga maar op schaduwontdekkingsreis! 

5. Zelfportret van stoepkrijt

Het is handig als je met z’n tweeën bent voor deze activiteit. Ga op de grond liggen en vraag aan je vriendje, buurmeisje, broertje, zusje, pap of mam of ze jouw omtrek op de grond willen uittekenen met stoepkrijt (goed stil blijven liggen). Als ze klaar zijn met omtrekken mag je opstaan. Daar lig je dan, in stoepkrijt op de grond! Zo kun jij precies zien hoe groot je bent. Ga aan de slag en kleur jezelf maar mooi in. Gebruik je fantasie en tover jezelf om in een prinses, een ridder of een clown. Een heus fantasiezelfportret!

6. Stoepkrijt doolhof

Hiervoor is een groter stukje bestrating, een flinke oprit of een pleintje wel handig omdat je wat ruimte nodig hebt. Een doolhof is natuurlijk het leukste als die niet al te makkelijk is. Wil je je doolhof écht spannend en ingewikkeld maken, teken ‘m dan eerst in het klein met potlood op papier. Is je ontwerp klaar? Dan kun je je doolhof nu in het groot uittekenen met stoepkrijt op de stenen!

stoepkrijten
7. Kleien met stoepkrijt

Ja, dit kan echt! Er bestaat supertoffe klei die je in de mooiste vormen kan kneden om het vervolgens op te laten drogen tot stoepkrijt (dit duurt 24 uur). Kneed bijvoorbeeld van verschillende kleuren bij elkaar een regenboog, of maak van verschillende kleuren slierten een spiraal. Je krijgt dan een stoepkrijt waarmee je in één keer prachtige kleurencombinaties krijt. 

8. Parcours of hindernisbaan uitzetten

Veel kinderen zijn gek op hun step of (loop)fiets. Voor de afwisseling is het tof om eens een parcours te maken met behulp van stoepkrijt. Handig als je hiervoor een groter stukje bestrating tot je beschikking hebt. Kan ook zonder step of fietsje trouwens, dan kun je er een hindernisbaan met opdrachten van maken waar je doorheen loopt: 10 keer springen, 15 stappen naar voren, doe een gek dansje, gooi de bal in de mand, etc.

9. Stoepkrijt speurtocht

Stoepkrijt leent zich ook bij uitstek voor een toffe speurtocht in je buurt! Trommel wat buurkindjes op en maak er samen iets spannends van. Teken pijlen, aanwijzingen en opdrachten op de stoep en maak aan het einde van de speurtocht een schat (kijk je pap of mam lief aan, misschien kunnen ze iets lekkers verstoppen!). 

10. Stoepkrijtliefde verspreiden 

Stoepkrijt heet niet voor niets STOEPkrijt. Hoe leuk is het om de stoepjes van je lieve buurvrouw of -man te versieren? Teken mooie hartjes op de stoep van de mensen in je straat en vrolijk je buurt op! Natuurlijk moet je wel echt op de stoep tekenen en niet in de voortuinen van mensen, dat vindt niet iedereen even fijn. Spread the love!  

Spelen met stoepkrijt is heerlijk! Laat je ons weten hoe jullie het liefst met stoepkrijt spelen? Vinden we leuk.

Scharrelze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *