Modder is gezond!

Modder is gezond. Dat klinkt kinderen toch als muziek in de oren? Vies worden is gezond! Spelen met en in…

Modder is gezond. Dat klinkt kinderen toch als muziek in de oren? Vies worden is gezond! Spelen met en in de modder is gezond!

Voor ouders is het toch vaak lastig: zij vinden het vervelend als hun kinderen (en kleding) vies worden en ze zijn bang voor ziektes en bacteriën in modder. Toch is dat niet nodig. Want het is écht zo: modder is gezond! Waarom precies? Ga ik je uitleggen. Dan kun je je kinderen voortaan met een heel gerust hart lekker laten scharrelen en kliederen buiten. Echt!

Heb je zelf geen tuin om in de modderen? Zoek dan een natuurspeeltuin bij jou in de buurt via onze Speeltuinontdekker.

Modderfeitjes


– Als je kind in de modder speelt wordt het blootgesteld aan allerlei microben uit de natuur die het immuunsysteem boosten. Goed voor de weerstand dus!

– Spelen met modder verkleint de kans op het ontwikkelen van aandoeningen zoals astma, allergieën en overgewicht. Bizar, toch?!

– Mineralen in modder hebben een positief effect op botten, huid, haar en nagels. Ze worden er sterker van. Niet voor niets bestaan er modderbaden, moddermaskers en modderkuren.

– Wanneer je in de aarde wroet, zetten bepaalde bacteriën je immuunsysteem aan het werk en maak je meer serotonine aan. Serotonine is hét blijmaakhormoon. Je maakt het bijvoorbeeld ook aan als je verliefd bent.

– Modder, zand en aarde hebben simpelweg superveel bijzondere gezondheidseffecten. Juist jonge kinderen hebben dan ook vaak een behoefte om zand te eten. Je kent het misschien zelf nog wel van vroeger, toch even knarsetandend proeven van dat bruine spul. Niet meteen schrikken als ze dat doen: het kiezelzuur in zand helpt je kind bij bescherming tegen infecties. Bij hele kleine kindjes wel even opletten dat ze niet teveel in hun mondje stoppen.

In het boek The Dirt Cure schrijft dr. Shetreat-Klein dat af en toe een hap zand of modder eten hét succesrecept is voor gezonde kinderen. “Blootstelling aan bacteriën, onbewerkte voedsel eten dat uit de grond komt en voldoende tijd in de natuur doorbrengen zijn de drie belangrijkste dingen voor kinderen om gezond te zijn, nu en in hun verdere leven”, schrijft ze. Hoezee!

Modderrecept


Wist je dat er zelfs een Nationale Modderdag bestaat? Check op de website van IVN wanneer die dit jaar is. Maarre, wat ons betreft is het trouwens iedere dag modderdag. Dus… aanmodderen maar!

Geen modder voorhanden? Dan mag je lekker aan de slag met dit recept voor perfecte modder:

Wat heb je nodig?
– Een bak of emmer
– Een roerstok, pollepel of schepje
– Water
– Zand, aarde of grond
– Een (zand)bak, emmers, speciekuipen, teil
Je mag water uit de kraan of tuinslang gebruiken, maar ook regenwater of water uit een pomp. Minder handig is bijvoorbeeld vijver- of slootwater. Bedenk ook even hoe je het water op de plek van bestemming krijgt.

Je kunt modder maken van allerlei verschillende soorten zand en grond:
• Aarde: dit is een vruchtbare, meestal zwarte bovenlaag van de bodem. In tuinaarde zit veel bodemleven, dat merk je door bijvoorbeeld regenwormen die bovenkomen als je gaat graven. Dat heb je dan weer niet in tuinaarde van het tuincentrum.
• Potgrond: dit is voedzame grond die je in een tuincentrum koopt en waar je plantjes, bloemen en struiken in plant (meestal in een pot). Je hebt grove en fijne potgrond. Soms zit er mest in verwerkt.
• Zand: dit korrelige spul bevat helemaal geen voedingsstoffen en is vaak licht van kleur. Denk maar eens aan zandstrand. In Oost- en Zuid- Nederland zit, net als in de duinen, veel zand in de bodem.
• Zandbakzand: dit zand is iets grover, het is schoongemaakt en heel geschikt om mee te bouwen en in te graven.
• Klei: in West- en Noord Nederland bestaat de ondergrond van de bodem uit klei. Ook prima om modder mee te maken, maar modderige klei vergt wel wat extra schoonmaakwerk!
• Leem: dat zit een beetje tussen zand en klei in en is geel van kleur. Het is niet zo kneedbaar als klei, maar je kunt er wel supergoed mee bouwen. Leem laat moeilijk water door. Het wordt vaak gebruikt als bodemlaag in een vijver.

Heb je alle materialen bij elkaar verzameld? Dan kun je aan de slag! Pak je emmer of kuip en gooi je grond of zand erin. Voeg langzaam het water toe en roer ondertussen zodat het goed mengt. Heeft je modder de gewenste dikte dan kun je stoppen met water toevoegen en kun je lekker gaan modderen.

5 modderspeeltips:


1. Bouw een modderkasteel. Gebruik schepjes, emmertjes, vormpjes, harkjes, alles wat je kan vinden. Het is wel handig als je hiervoor wat stevigere modder hebt die goed blijft staan. Met stenen, stokjes en blaadjes kun je je kasteel versieren.
2. Maak modderkunst! Zoek een lege buitenmuur, gebruik de oprit of een stukje bestrating in je tuin. Pak klodders modder en gooien maar! Kijk welke vormen de modder maakt op de muur of op de stenen. Óf je gaat echt als een kunstenaar aan de slag en je pakt er een grote kwast en een vel papier bij. Gebruik de modder als verf.
3. Gebruik de modder als basis voor een heksensoepje. Gebruik een emmer, teil of bak en doe hier modder in. Zoek buiten allerlei natuuringrediënten voor in je soep zoals blaadjes, gras, stokken, stenen, eikels, dennenappels… Alles kan! Gebruik stokken om te roeren.
4. Heb je speelpoppetjes die nat mogen worden? Bijvoorbeeld deze? Verstop ze dan in de modder en laat je vriend(in), zusje, broer, papa of mama maar zoeken. Ogen dicht! Lekker met je handen door de modder en voelen waar dat poppetje verstopt is! Wie vindt ‘m het snelst?
5. Waterbaan: maak met je handen of een schepje gleuven in je modder en giet er water in. Als je de gleuven van hoog naar laag laat lopen krijg je een echt riviertje! Je kunt zelfs dammen maken, een moddermeertje, meerdere riviertjes… Hoe meer modder je hebt, hoe beter!

Geloof je het nu? Modder is gezond! Heel veel scharrelplezier!

Oh enneh, wil je écht de wetenschappelijke materie achter modder induiken? Check deze link: Identification of an immune-responsive mesolimbocortical serotonergic system: Potential role in regulation of emotional behavior – ScienceDirect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *