Gelatine bloemenhangers maken: knutselen met bloemen

Knutselen met bloemen en ander natuurlijk materiaal is een heerlijke bezigheid. Je combineert dan buitenspelen met creatief bezig zijn. Een gouden combinatie! Deze mooie hangers maak je met behulp van gelatinepoeder. Eerst zoek je buiten naar mooie spulletjes en dan ga je aan de slag (combineer je zoektocht naar mooie spulletjes eventueel met een van onze gratis downloads!). Van natuurschatten in gelatine maak je de mooiste hangers, sieraden, mobiles… En je kunt de bloemen en blaadjes heel goed observeren omdat ze in de gelatine geconserveerd blijven. De gelatinehangers worden ook wel ‘bio plastic hangers’ genoemd. Je hebt wat geduld nodig voor deze natuurknutsel, want het duurt zeker een dag of twee voordat de gelatine is uitgehard. Maar dan heb je ook wel wat unieks! De harde gelatine blijft zeker een jaar goed, dus het is de moeite waard. Knutselen maar! Deze DIY is het meest geschikt voor kindjes vanaf ongeveer 6 jaar, maar begeleiding van een volwassene is wel altijd vereist.

 

Wil je meer uitleg of voorbeelden? Check dan @mudly_pudly op instagram, daar haalde ik de inspiratie vandaan!

Wat heb je nodig?

  • Natuurschatten
  • Gelatinepoeder (bv. van Jacob Hooy)
  • Kokend water
  • Tandenstoker of vorkje
  • Een mal (bijvoorbeeld de deksel van een bakje of yoghurtemmertje)

Knutselen met bloemen –
Hoe maak je de gelatinehangers?

– Verzamel bloemetjes, blaadjes, takjes, als het maar redelijk vlak en klein is. Eventueel kun je de spulletjes een tijdje onder een zwaar boek leggen zodat ze plat worden.
– Meng 1 eenheid gelatinepoeder met 3 eenheden kokend water. Doe dit al roerend en langzaam, anders gaat de boel klonteren
– Neem de mal en giet daar heel rustig het mengsel in. Zorg dat er geen bubbeltjes ontstaan. Gebeurt dit wel, sla dan heel voorzichtig met het deksel op de tafel of het aanrechtblad.
– Daarna voeg je de natuurschatten toe; duw eventueel met een tandenstoker uitstekende delen onder in het gelatinemengsel. Als het niet lukt, kun je nog wat gelatine toevoegen. Alles moet echt onder de gelatine staan, anders mislukt je knutsel.

De mal moet nu een dag of twee, drie drogen. Als de randen een beetje omhoog krullen kun je er eventueel even iets zwaars op leggen. Wil je je knutsel gebruiken als hanger? Maak dan na 1 dag met een perforator een gat in de mal. Doe dit voordat het droog is, anders gaat het barsten. Laat het zo lang mogelijk in de mal zitten, in ieder geval totdat echt alles hard is.

Wil je meer uitleg over het knutselen met bloemen in gelatine of voorbeelden? Check dan @mudly_pudly op instagram, daar haalde ik de inspiratie vandaan!

 

Deel op:

Op zoek naar iets?

Wie ben ik?

Ik ben Minke, mama van drie meiden, liefhebber van het buitenleven én van buitenspelen.

In 2020 begon ik het @scharrelkids instagram account omdat ik wilde delen hoe wij buiten leven en spelen. 

Ik post daar al onze buitenspeelavonturen en inspireer hiermee ouders en verzorgers om óók naar buiten te gaan, iedere dag.
Want geen dag is hetzelfde buiten! En het hoeft niet moeilijk te zijn. Buitenspelen is juist makkelijk. Én supergezond.

Je vindt op deze website buitenspeelblogs met tips voor ieder seizoen.

Heb je vragen of wil je samenwerken? Mail me gerust!

Volg Scharrelkids op Facebook, Instagram en Pinterest:

Ga mee op avontuur op instagram

Minke

Minke

Wat leuk dat je met mij meeleest over mijn scharrel activiteiten. Ik ben Minke, mama van drie heerlijke meiden, liefhebber van het buitenleven én van buitenspelen.

Ga je mee op avontuur:

2 reacties

  1. Heel leuk! Heb je ook wel eens plantaardige alternatieve voor gelatine gebruikt? Ik ben wel benieuwd of suikerwater, agar agar, Arabische gom oid ook zou werken.

    1. Hoi, dankjewel! Ja ik heb wel eens op instagram gezien dat het ook met plantaardige producten kan maar heb dit zelf nog nooit geprobeerd. Tof om eens uit te proberen, dank voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *