10 tips: buitenspelen met bellenblaas

Bellenblaas: een gouwe ouwe en een favoriet als het om buitenspelen gaat. Bellenblazen is en blijft heel populair onder zowel…

Bellenblaas: een gouwe ouwe en een favoriet als het om buitenspelen gaat. Bellenblazen is en blijft heel populair onder zowel kleine als grote kinderen. Het heeft gewoon iets magisch: die glanzende, kleurrijke en zwevende bellen in de lucht. Grote bellen, kleine bellen, bellen blazen met rietjes, met een sok, met een touw. Er zijn zoveel mogelijkheden! Je kunt zelfs kunst maken met bellenblaas. Nieuwsgierig? Check hieronder de leukste tips. Buitenspelen met bellenblaas is heerlijk. Have fun!

  1. XXL bellenblazen

Je kent ze misschien wel, die straatartiesten die op stadspleinen de mooiste grote bellen blazen met behulp van twee stokjes en een touw. Kinderen én volwassenen kunnen hier met open mond naar kijken. Dat is buitenspelen met bellenblaas 2.0. Zo mooi, die grote joekels van bellen! Ze zweven ook zo ver door in de lucht voordat ze knappen… En weet je wat: je kunt thuis ook van die XXL bellen blazen. Kinderen vanaf een jaar of vier kunnen dit zelfstandig!

Hoe maak je XXL bellen?
(Geen tijd om zelf het bellenblaas te maken? Bestel dan hier!)

  • Voor dit bellenblaasspel is het belangrijk dat je een flinke voorraad sterke bellenblaas hebt (check het recept bij tip 5)
  • Het handigste is om deze bellenblaas in een teil of emmer te doen
  • Zorg voor twee stokken en een katoenen touw / wat dikker draad van ongeveer een meter lang
  • Bind het touw om het uiteinde van de stokken en knoop aan elkaar.
  • Dompel het touw onder in het sop en haal omhoog. Beweeg je armen rustig heen en weer of hou ze stil en loop naar achter. Je tovert nu de mooiste en grootste bellen. Soms wel meterslang. Wauwwww!
2. Bellen kapot maken

Dit is vooral leuk voor de kleintjes: papa of mama blaast de bellen en de dreumes of peuter rent er vol bewondering achteraan. Pakken die bellen! En als ze dan knappen is de lol des te groter. Nog een keer, nog een keer! Supersimpel maar plezier gegarandeerd. Vanaf ongeveer de basisschoolleeftijd kunnen kinderen vaak helemaal zelfstandig bellen blazen en is het leuk om te kijken wie de grootste bellen kan blazen én kan laten klappen!

(Bang voor vlekken in kleding? Check onderaan dit artikel hoe je dat voorkomt)

3. Bellenblaas cocon maken

Heb je toevallig zo’n zandschelp in de tuin? Of een andere grote kunststof bak? En ook nog een hoepel die erin past? Yesssss! Dan kun je iets supertofs doen. Buitenspelen met bellenblaas lijkt op deze manier bijna op toveren! Dit doe je met nog twee andere kindjes of met papa en mama samen, want een beetje hulp is nodig bij dit spelletje:

1. Vul de bak met een flinke laag bellenblaas

2. Leg er een hoepel in

3. Ga midden in de hoepel staan

4. En dan nu de grote truc: laat twee anderen de hoepel voorzichtig omhoog tillen zodat zich een reuzenbel om je heen vormt. Wauw, je staat nu in een bellenblaas cocon!

4. Laat je bel niet klappen

Ben je met wat meer kindjes, dan is het leuk om een wedstrijdje bellenblazen te doen. Blaas allemaal tegelijkertijd een mooie bel en probeer de bellen van de ander kapot te krijgen. Bescherm ondertussen ook je eigen bel. Wiens bel het laatste klapt, heeft gewonnen!

5. Zelf bellenblaas maken

Er bestaan veel verschillende ‘recepten’ voor bellenblaas. De beste resultaten voor sterke sop waar je echt grote sterke bellen mee blaast behalen wij altijd met behulp van een beetje glycerine (online verkrijgbaar of bij de drogist). Heb je dit niet in huis of wil je dit niet gebruiken, dan werkt gewone cola ook! 

Recept:
– 5 bekers water
– 2 eetlepels glycerine óf 2 bekers cola
– 1 beker afwasmiddel (liefst groene Dreft) als je glycerine gebruikt / 2 bekers afwasmiddel als je cola gebruikt.

Meng het water eerst met de glycerine of cola en voeg als laatste het afwasmiddel toe. Gebruik lauw water. Laat het mengsel eerst een paar uur (liefst 24 uur) staan. Je zult versteld staan van de bellen die je hiermee tevoorschijn tovert!

6. Bellenblaaskunst maken

Heb je een waterflesje, elastiekjes en een fruitnetje (van bijvoorbeeld mandarijntjes) in huis? Heb je toevallig ook nog waterverf of voedingskleurstof? Mooi! Dan kun je je kinderen lekker creatief bezig laten gaan met bellenblaas.

Komt -ie:
– Maak een paar bakjes bellenblaas (zie tip 5) en voeg er verschillende kleuren waterverf of voedingskleurstof aan toe
– Knip de bovenste helft van het flesje af
– Span een stuk van een fruitnetje over de grote opening van de fles en zet dit vast met elastiekjes (of plakband)
– Doop de kant van het flesje met het fruitnetje in een van de bakjes met gekleurde bellenblaas, even schudden om de grote druppels eraf te laten vallen
– Houdt dan je flesje boven een blad papier en blaas voorzichtig door de flesopening.
– Dit herhaal je een aantal keer met de verschillende kleuren bellenblaas. Zo maak je een prachtig bellenblaaskunstwerk!

7. Bellenblazen met een sok

Sokkenbellenblaas? Ja, je leest het goed: bellen blazen met een sok. Zo fix je het:

– Pak een plastic waterflesje en knip de bodem eruit
– Hierover span je een sok en die zet je vast met een elastiek
– Dan doop je de fles, met de kant van de sok, in de bellenblaas.
– Nu blaas je voorzichtig door de opening aan de drinkkant.
Je zult zien dat er een slang ontstaat van kleine belletjes, die steeds en steeds langer wordt. Even opletten dat je het flesje niet in een ‘drinkpositie’ houdt want er kan dan sop in je mond komen. Wie kan de langste bellenblaasslang blazen?

8. Bellenblazen met rietjes

Dit is een leuke truc om heel veel bellen tegelijk te blazen. Neem een handvol rietjes (hoe meer rietjes, hoe meer bellen) en knip het gebogen stukje er vanaf, zodat alle rietjes recht zijn. Neem alle rietjes bij elkaar en plak ze vast met behulp van een plakbandje. Doop dan de rietjes met de ene kant in een bakje met bellenblaas en blaas door de rietjes heen aan de andere kant. Kijk maar, nu blaas je in een adem héél veel bellen tegelijk!

9. Bellen uit de lucht schieten

Pak je waterpistooltje erbij en probeer alle bellen die door de lucht vliegen te laten knallen! Goed kijken waar al die bellen naartoe zweven en mikken maar. Een simpele maar superleuke activiteit met bellenblaas, die natuurlijk extra leuk is bij warm weer.

10. IJsbellen blazen

Een winteractiviteit! Als het goed vriest kun je iets superspeciaals doen met bellenblaas. Het is niet makkelijk, maar het ziet er echt wonderlijk mooi uit als het lukt. De moeite waard om op z’n minst te proberen! Het beste gebruik je hier een bellenblaas op basis van suiker voor.

Komt het recept:
– 100 gram suiker mengen met 2 eetlepels water
– Meng dan 1,5 kopje water met 1,5 kopje afwasmiddel met het suikerwater
– Het mag nu goed afkoelen, zet het mengsel bijvoorbeeld buiten neer (maar zorg dat het niet bevriest!)
– Nu komt het lastige: het blazen van een ijsbel. Blaas heel voorzichtig een bel die je ergens op laat liggen. Het is even oefenen maar als het lukt is het geweldig mooi. Als het goed is zie je de bel bevriezen waar je bij staat en ontstaan er ijskristallen op de bel. Het zijn net kleine winterkunstwerkjes!  

TIP! Bellenblaasvlekken in kleding voorkomen? Gebruik dan geen wasmiddel!

Buitenspelen met bellenblaas is superleuk, maar het kan behoorlijk vlekken. Een tip: gebruik vooral geen wasmiddel! Denk je nu: “Huh”?! Snap ik, maar het is echt zo. Bellenblaasvlekken worden veroorzaakt door de glycerine die in bellenblaas zit. Glycerine zorgt voor een chemische reactie in combinatie met zeep uit wasmiddel. Dus: is er bellenblaas op kleding gekomen? Dan is het belangrijk dat je de kleding niet direct met wasmiddel in de machine gooit. Spoel het kledingstuk eerst goed uit met koud water. Daarna gooi je het pas in de wasmachine, op een koud programma en zónder wasmiddel. Op deze manier spoel je de glycerine eruit voordat het in aanraking kan komen met zeep en voorkom je dus vlekken. Handig om te onthouden!

Heel veel buitenspeelplezier en check alle andere buitenspeeltips voor nog meer buitenspelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *