7 tips om je puber meer naar buiten te krijgen

Op verzoek: een blog met tips om je pubers meer naar buiten te krijgen. Als jong kind speelde jouw zoon…

Op verzoek: een blog met tips om je pubers meer naar buiten te krijgen. Als jong kind speelde jouw zoon of dochter misschien nergens liever dan buiten, maar naarmate ze richting die puberleeftijd komen merk je toch dat ze meer en meer binnen zitten. Chillen, gamen, tiktokken en Netflixen.

Allemaal heel normaal, maar het is ook nog steeds erg belangrijk dat jouw kind voldoende tijd buiten besteed. Al is het maar voor de aanmaak van vitamine D, voldoende beweging en de gezondheid en ontwikkeling van de ogen. Bovendien werkt buiten zijn stressverlagend. Ik geef je 7 tips om je puber meer buiten te krijgen.

Je puber meer naar buiten krijgen – tip 1: praat met je puber

Praat met je puber over de voordelen van buiten zijn voor hun gezondheid. Jouw puber heeft inmiddels wel de leeftijd bereikt dat je ze niet alleen hoeft te enthousiasmeren om naar buiten te gaan met speelgoed, een speurtocht of andere buitenspeelactiviteit: je kunt nu ook simpelweg in gesprek gaan met ze over waarom het belangrijk en gezond is voor ze om buiten te zijn. Google samen op de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van tijd doorbrengen in de natuur en kijk of je zo tot bepaalde afspraken kunt komen. Check bijvoorbeeld de 20/20/2 regel eens.

Tuin

Je puber meer naar buiten krijgen – tip 2: balans screentime en greentime

Help je puber om de balans tussen binnen en buiten te vinden en spreek iets af over het aantal uur ‘screentime’ tegenover ‘greentime’. Duidelijk afspraken kunnen helpen om elke dag naar buiten te gaan. Een uur achter een scherm gezeten? Daar staat dan bijvoorbeeld een half uur buitentijd tegenover. Misschien is dat even de hond uitlaten (zelf geen hond? vraag de buurvrouw!), een boodschapje doen (op de fiets of wandelend) of een pakketje wegbrengen. Zit jouw puber op een buitensport? Dat zijn dan meteen alweer een paar mooie buitenuurtjes per week meegenomen! Is je puber op zoek naar een bijbaantje? Met een krantenwijk of als bezorger heb je twee vliegen in een klap: een centje bijverdienen én tijd in de buitenlucht. 

Je puber meer naar buiten krijgen – tip 3: ga met ze mee

Je bent nooit te oud om te spelen. Pak een bal en sleur je puber mee naar het park of voetbalveldje. Ook voor jou als ouder is het belangrijk om elke dag naar buiten te gaan, beweging en frisse lucht te krijgen. Alle gezondheidsvoordelen van buiten zijn die voor je puber gelden, gelden ook voor jou. Maak er een gewoonte van om dagelijks op een vast moment, bijvoorbeeld na het eten, samen een rondje te wandelen. Of een potje te voetballen. Een stukje te fietsen of skeeleren. Als je samen gaat en afspraken maakt over jullie buitentijd, kun je elkaar motiveren en helpen. Wat ook leuk kan zijn, is om samen meer te leren over de natuur. Volg bijvoorbeeld een wildplukcursus. Zo leren jullie van alles, brengen jullie tijd buiten door en werken jullie aan je band. 

Je puber meer naar buiten krijgen – tip 4: samen met vrienden

Laat je puber zijn of haar vrienden uitnodigen om mee te gaan naar buiten en iets te ondernemen. Misschien wil jouw zoon of dochter samen met een vriend of vriendin gaan hardlopen, fietsen, skaten of skeeleren? Misschien beginnen ze samen een Geocache club? Sta open voor ideeën van je puber en probeer mee te denken en werken.

Je puber meer naar buiten krijgen – tip 5: bepaal samen een doel

Bepaal samen een doel, bijvoorbeeld: 14 uur per week brengen we buiten door, we zetten 50.000 stappen per week buiten of we wandelen of fietsen 20 kilometer per week. Het kan je puber enorm motiveren wanneer hij/zij uitgedaagd wordt, wanneer er een soort wedstrijdelement of challenge wordt toegevoegd aan het buiten zijn. Let er wel op dat je het doel echt samen bepaalt, als het van ouder op kind wordt opgelegd zonder overleg, kun je ervan uitgaan dat het weerstand oplevert en het doel niet gehaald wordt. Er zijn apps zoals 1000hoursoutside waarmee je je buitentijd kunt tracken en badges kunt verdienen. Ook zijn er posters waarop je buitenuren kan bijhouden.

Je puber meer naar buiten krijgen – tip 6: doe het samen

Jouw puber heeft meer en meer behoefte aan zelfstandigheid en het maken van eigen keuzes. Een ‘regel’ bedenken over buitentijd en deze tussen neus en lippen door mededelen gaat ‘m niet worden. Ga in gesprek, overleg wat haalbaar en leuk is voor je puber en bepaal samen hoe jullie buitentijd structureel gaan inplannen in het dagelijkse leven. Geef je kind inbreng over buitenactiviteiten en locaties. Sta open voor ideeën van je puber, schrik niet wanneer er wat weerstand is, blijf rustig en probeer het belang ervan duidelijk te maken zodat er begrip komt. Als jouw puber zich gehoord en begrepen voelt, heb je een veel grotere kans dat zij ook openstaan voor jouw ideeën en voelen ze dat je goede bedoelingen hebt en het beste wilt voor hen.

Je puber meer naar buiten krijgen – tip 7: vertrouw je puber

Misschien is dit een open deur, maar vertrouwen is van groot belang wanneer je afspraken maakt met je puber. Continu controleren, checken en hameren op naar buiten gaan werkt averechts. Geef je puber wat vrijheid en ruimte en laat hem/haar ontdekken wat wel en niet werkt. Merk je dat je puber moeilijk achter dat scherm vandaan komt? Roep dan niet meteen dat het buitentijd is, maar ga bijvoorbeeld zelf naar buiten en vraag of hij/zij meegaat. Vertrouw je kind en geef ruimte. Ook buiten heeft je puber behoefte aan zelfstandigheid.  

Meer buitenspeeltips? Check alle blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *