Bloembommetjes maken

Bloembommetjes maken: goed voor de bij! Wilde bloemen in bermen worden steeds vaker weggemaaid en op onze weilanden wordt vaak…

Bloembommetjes maken: goed voor de bij!

Wilde bloemen in bermen worden steeds vaker weggemaaid en op onze weilanden wordt vaak pesticide gebruikt waardoor wilde bloemen niet kunnen bloeien. Dit betekent minder voedsel voor bijen. Terwijl wij de bij toch echt hard nodig hebben! Ze bevruchten namelijk de bloemen van vruchten die wij weer eten. Meer dan de helft van alle soorten bijen in Nederland is aan het verdwijnen. (Check www.bijenstichting.nl of www.thepollinators.org voor meer informatie.)

Hoe klein de bloemetjes ook zijn, de bij heeft ze heel hard nodig. En zeg nou eerlijk, het ziet er toch ook veel gezelliger uit, een beetje kleur in je buurt? 

Mocht je zelf geen tuin hebben, kun je toch je steentje bijdragen met deze zelfgemaakte bloembommetjes. Als ze klaar zijn, kun je ze namelijk overal kwijt: in gemeenteperkjes, in de berm, in een pot, alles mag! Om de bommetjes een goede groeistart te geven kun je ze een beetje water geven als je ze ergens hebt neergegooid, maar het is niet perse nodig. Een regenbuitje werkt ook prima. Veel plezier met bloembommetjes maken!

Bloembommetjes maken – wat heb je nodig?

– potgrond of tuingrond (2 delen grond op 1 deel klei)

– klei (let op: gebruik alleen natuurlijke klei! Dus geen playdoh of andere chemische en gekleurde klei. Goede klei is bijvoorbeeld deze klei.)

– zakje bloemzaadjes (liefst bio en inheems, je vindt hier bijvoorbeeld heel veel zaadjes)

– beetje water

– mengkom

Bloembommetjes maken:

1.      Vul een mengkom met potgrond of tuingrond, ongeveer tot de helft.

2.     Gooi de bloemzaadjes erbij. 

3.     Neem een stukje klei en snij of trek dit in kleinere stukjes.

4.     Meng alles door elkaar en voeg een scheutje water toe.

5.     Kneed nu het mengsel en maak kleine ronde balletjes ter grootte van een stuiterbal.

6.     Laat de balletjes een dag of twee drogen, bijvoorbeeld in een eierdoos.

7.     Klaar! Je kunt ze nu verspreiden in je tuin of buurt, óf uitdelen aan je buren, vrienden, familie of in de klas. 

Heel veel plezier!

Wil je meer weten over de bij? Of wil je meer doen om de bij te helpen? Check dan www.natuurmonumenten.nl en meld je aan voor Oerrr. Zij houden jaarlijks acties om de bijen te helpen. Ook kun je helpen door mee te doen aan de nationale bijentelling. Kijk op www.nationalebijentelling.nl. Succes!

Laat je ons weten hoe jullie bloembommetjes zijn gelukt? Vinden we leuk. Wil je meer buitenspeeltips? Check dan hier alles op een rijtje!

Scharrelze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *