Buitenspelen in ‘slecht weer’ – 10 tips

Slecht weer bestaat niet en buitenspelen kan altijd, als je het ons vraagt. Regent het? Waait het heel hard, sneeuwt…

Slecht weer bestaat niet en buitenspelen kan altijd, als je het ons vraagt. Regent het? Waait het heel hard, sneeuwt of vriest het? Kleed je goed aan – wollen onderkleding bij erg koud weer, regenbroek/jas, muts, sjaal, wanten – en ga lekker die buitenlucht in. Al is het maar voor een half uurtje: je zult zien dat je kinderen zich vermaken en met gezonde rode blosjes op hun wangen weer naar binnen komen. Van een warme kop thee of chocolademelk warmen ze weer op en zullen ze extra genieten! Om inspiratie verlegen? Check onderstaande tips: buitenspelen in slecht weer!

1. Regenschuilplaats
Zoek allerlei materialen bij elkaar om een schuilplaats tegen de regen te maken. Zeil, vuilniszakken, doeken, touw, stokken, takken, knijpers (wij gebruiken graag deze van Boef&Aap). Maak een schuilplaats onder de tuintafel, tussen wat bomen of tegen een muur aan. Ga er maar eens lekker in zitten en kijk hoe de regendruppels vallen. Doe je ogen dicht en hoor hoe ze op je schuilplaats vallen. Kun jij droog blijven?

 2. Regenkunst
Neem een blanco vel papier of keukenrol. Teken er met viltstift of waterverf op en neem dan je kunstwerk mee naar buiten. Leg neer op de grond of hang op aan een waslijn of aan een tak. Kijk goed wat er gebeurt… Wat doen de regendruppels met jouw tekening? Verandert het van vorm? Mengen de kleuren? Als jij het mooi geworden vindt neem je je kunstwerk weer mee naar binnen en laat je het drogen. Klaar is je regenkunstwerk!

3. Regenmuziek
Wist je dat regendruppels de mooiste muziek kunnen maken? Zoek allerlei verschillende soorten en maten pannen, potten, emmers en bakjes bij elkaar en zet ze ondersteboven buiten neer in de regen. De regendruppels vallen en maken een tikkend geluidje op de pannen en potten. Wat maakt het mooiste geluid? En wat het hardst? Is het een mooi regenconcert?

4. Drijfexperiment
Zoek een regenplas op of vang regen op in een bak. Zoek nu verschillende soorten natuurschatten: bladeren, takjes, mos, een veer, steentjes, dennenappels, eikels, kastanjes. Wat je ook maar kan vinden. Nu ga je experimenteren: wat blijft drijven en wat zinkt in jouw regenplas? Kun je een bootje maken van alles dat drijft? Succes!

5. Moddertaart bakken

Joepie! Als het regent is er ook modder. Heerlijk om mee te spelen en kliederen. Neem een pan of emmer mee naar buiten en vul ‘m met modder. Keer om (net zoals je met een emmertje zand op het strand doet) en tada: een moddertaart! Versier ‘m nu met allerlei moois uit de natuur. Kun je er voorzichtig een stukje uitsnijden met een bot mes of schepje? Zoek wat grote bladeren en serveer je taartje daar op. Wie zegt dat je niet kunt buitenspelen in slecht weer? Het is juist heerlijk! Smakelijk!

6. Standbeeldje in de wind
Als het erg hard waait is het heerlijk om uit te waaien op bijvoorbeeld het strand. Let wel altijd op: bij extreem harde wind kunnen er objecten door de lucht vliegen, dus vraag altijd of je buiten mag spelen aan een volwassene. Mag het? En ben je met minimaal twee kindjes? Oké! Dan gaan we standbeeldje spelen. Bedenk een mooie standbeeldhouding en ga staan in de wind. Wie van jullie twee kan het langste stil blijven staan als een standbeeld? 

7. Dansen in de wind
Ga naar je tuin, het park of het bos en zoek een lange tak. Gevonden? Goedzo! Nu maak je aan het uiteinde van je tak een lang stuk stof, lint of een strook (of meerdere stroken) crêpe-papier vast.  Ga in de wind staan met je tak en dans rond met je stok. Welke kant waaien je slierten op? Waar komt de wind vandaan?

8. Windconcert
Niet alleen regen, ook de wind kan prachtige muziek maken. Neem van binnen allerlei keukengerei mee: een pollepel, een zeef, een soeplepel, een rasp, een garde… Ga dan buiten met al je spulletjes op zoek naar een tak of een waslijn. Hang het keukengerei naast elkaar met een touwtje op aan de tak of waslijn. De wind zorgt ervoor dat alles flink gaat bewegen en tegen elkaar aan komt: en dat maakt prachtige windmuziek!

9. Sneeuwdiertjes 
Als het heeft gesneeuwd is het natuurlijk heel leuk om een mooie sneeuwpop te maken. Maar heb je al eens gedacht aan het maken van andere sneeuwwezens? Bijvoorbeeld een sneeuwegel? Of een sneeuwspin? Maak een bol sneeuw en duw daar kleine takjes en ander natuurlijk materiaal in om er mooie beestjes van te maken. Wat voor moois ga jij maken van de sneeuw?

10. Nachtje vorst
Gaat het vriezen in de nacht? Super: dan mag je de dag van te voren buiten een grote teil, bak, emmer of dienblad neerzetten met een laagje water. Eventueel kun je kleine, lichte natuurschatten in het water gooien zoals kleine takjes of (bloem)blaadjes. Ga lekker slapen en ga de volgende ochtend naar buiten: keer voorzichtig je bak om en kijk! Een groot stuk ijs met prachtige versieringen! Kijk erdoorheen. Is het een mooi winters stukje ijs?

Laat je ons weten hoe jullie het liefst buitenspelen in slecht weer? Vinden we leuk. Wil je meer inspiratie opdoen? Check dan onze andere buitenspeelblogs met allerlei tips om meer en makkelijker buiten te spelen.

Scharrelze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *