De fijnste buitenspeelapps

Het liefst hebben we onze kinderen natuurlijk zo min mogelijk achter een schermpje, en zoveel mogelijk buiten. Maar! Sóms kan…

Het liefst hebben we onze kinderen natuurlijk zo min mogelijk achter een schermpje, en zoveel mogelijk buiten. Maar! Sóms kan het helpen om meer naar buiten te gaan juist dankzij die techniek. Er zijn veel leuke apps die je informeren, motiveren en inspireren om lekker naar buiten te gaan. Je ontdekt er van alles mee, je leert over de natuur en je kunt je buitenavonturen ermee vastleggen. Ik zet de 9 fijnste buitenspeelapps voor je op een rij. Alle apps zijn te downloaden via de App Store en Google Play.

Klussen

1. 1000hoursoutside app

Deze app is een enorme motivator wanneer het gaat om de tijd die je buiten spendeert. Je houdt de uren die je buiten spendeert bij op deze app via een timer. Bij iedere mijlpaal (50 uur, 100 uur, etc.) verdien je een badge. Ook kun je een dagboekje bijhouden door iedere dag een stukje tekst en eventueel een foto of filmpje toe te voegen aan de kalender. Echt supertof om te doen, het werkt enorm goed want kinderen willen graag die toffe badges verdienen en die 1000 uur (of jouw eigen streefaantal uren) halen! Het dagboekje kan als pdf geëxporteerd worden. De app is heel gebruiksvriendelijk en simpel vormgegeven. Aanrader!

2. Geocaching

Misschien wel een van de bekendste apps om buiten mee op pad te gaan. Met deze wereldwijd bekende en populaire app vind je de leukste ‘Geochache’ speurtochten bij jou in de buurt. En geloof me, overal ter wereld kom je ze tegen. Je selecteert een Geocache en de app navigeert je naar de juiste plek. Je krijgt informatie over wat voor soort Geocache het is en je krijgt details en hints te zien. Ook zie je hoe toegankelijk het is voor bijvoorbeeld rolstoelen, honden etc. Je kunt loggen als je de ‘schat’ hebt gevonden en zo bijhouden welke Geocaches je allemaal al hebt gedaan. Superleuk om te doen, zeker ook met wat oudere kinderen. Pubers zijn hier dol op.

3. Natuurroutes Natuurmonumenten

Ons kikkerlandje is rijk aan de meest prachtige natuurgebieden. Natuurmonumenten heeft de mooiste wandel-, fiets-, en zelfs vaarroutes voor jou op een rijtje gezet in deze app. Zoek op locatie of in jouw buurt en zie in een oogopslag welke routes er beschikbaar zijn en in welk natuurgebied. De een nog mooier dan de ander. Je kunt filters instellen waardoor je bijvoorbeeld kunt zoeken op routes die geschikt zijn met kinderen, voor rolstoelen of routes waarbij horeca en/of een natuurspeeltuin aanwezig is. Echt ideaal. Zo ontdek je dat de mooiste stukjes Nederland eigenlijk vlakbij zijn!

Dier

4. Obsidentify

Buiten is van alles te ontdekken. Spot jouw kind een klein kriebelbeestje? Een vlinder? Een spin? Maak een foto en deze app geeft je alle informatie. Hoe heet het beestje? Waar komt het voor? Is het zeldzaam? Je kunt verdere informatie klikken door op een linkje te klikken waarna je naar de website waarneming.nl wordt geleid. Je leert op deze manier heel veel over de natuur en je ontdekt misschien wel dat er heel veel prachtigs rondom jullie huis en in jullie tuin leeft. Doe een kriebelbeestjes speurtocht en laat deze app al jullie gevonden beestjes identificeren. Veel plezier!

5. Plantnet

Deze app werkt in principe hetzelfde als Obsidentify maar is dan uitsluitend te gebruiken voor ‘Flora’ oftewel planten, struiken, bloemen en bomen. Er is zo ontzettend veel te ontdekken buiten. Kijk alleen al eens in een berm: daar groeit al zoveel moois. Welke bomen staan er eigenlijk in jullie wijk? Hoe heten die kleurrijke bloemen in jullie tuin? Met deze app ontdek je het allemaal en leer je samen met je kind ontzettend veel over de natuur. Geniet ervan!

6. Birdnet

Dit is een van onze favoriete buitenapps. Wij houden enorm van het geluid van fluitende vogeltjes; vooral aan het begin van de lente is het genieten geblazen. Ga naar buiten en open deze app. Je neemt hiermee het geluid van vogels op dat je hoort waarna de app gaat analyseren. Er komt dan tevoorschijn welke vogelgeluiden het allemaal heeft gedetecteerd met daarbij meteen de ‘uitslag’: welke vogels zijn het eigenlijk allemaal? Je krijgt het supersnel te zien, je kunt het geluid nog eens naluisteren en er is meer informatie over de vogels te vinden als je doorklikt (je komt dan uit op Wikipedia).  Al je observaties worden bewaard en zijn dus terug te vinden. Geweldige app!

7. Buitenspeelkaart

Dit is eigenlijk geen app, maar een website. Toch moet -ie wel echt in dit rijtje, want het is zo tof! Met deze Buitenspeelkaart zie jij in één oogopslag welke speeltuinen, groot en klein, er overal in Nederland te vinden zijn. Ik weet zeker dat je speeltuintjes in jouw buurt ontdekt waarvan je het bestaan niet wist. Heel leuk om te doen: een speeltuinroute maken van allerlei speeltuintjes in jullie buurt. Ook als je ergens op vakantie bent in Nederland en je wilt snel zien wat er allemaal te spelen is in de buurt is deze kaart ideaal. Staan de speeltuintjes van jouw gemeente niet op de kaart? Neem dan contact op met je gemeente. Op de website van Buitenspeelkaart staat precies hoe je dit aanpakt. Je vindt de Buitenspeelkaart ook hier op de website!

8. Wildplukwijzer

Wil je leren wildplukken maar weet je niet waar te beginnen? Deze app gaat je helpen. Het is eigenlijk hetzelfde principe als de buitenspeelkaart, alleen dan spot je er wildplukplekken mee. Door heel Nederland zijn wildplukspots te vinden, ook bij jou in de buurt! Je kunt ook je eigen plukplek toevoegen en over alle wilde planten is informatie te vinden. Zet maar eens een wildplukroute uit in jouw buurt en ontdek wat de natuur allemaal te bieden heeft!

9. Ziejezo!

Deze app is nog in ontwikkeling maar bied je al een hele hoop inspiratie. Bij ‘activiteiten’ staan enorm veel ideeën om buiten te doen: spelletjes die je zowel thuis als op school en zowel alleen als samen kunt doen. Alle activiteiten zijn heel duidelijk uitgelegd door middel van video’s en geschreven uitleg. Je kunt spelers toevoegen in de app en je laten verrassen met een activiteit of je kunt er zelf eentje uitkiezen. Deze app is ontwikkeld door Humankind met als doel kinderen meer buiten te laten zijn.

Veel plezier met de fijnste buitenspeelapps! Meer inspiratie nodig? Check onze andere blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *