Natuurknutsel: kleien met natuurschatten

Natuurknutsels Wij vinden knutselen bíjna net zo leuk als buitenspelen. En nog fijner is het, als we buitenspelen kunnen combineren…

Natuurknutsels

Wij vinden knutselen bíjna net zo leuk als buitenspelen. En nog fijner is het, als we buitenspelen kunnen combineren met knutselen! Natuurknutsels noemen wij dat. Nadat wij een heerlijke natuurschatwandeling maakten, gingen aan de slag met de natuurlijke klei van Ailefo. Volledig organisch, dus veilig te gebruiken voor je kinderen en niet schadelijk voor het milieu. (Tip: gebruik placemats of een tafelzeil om op te werken.)

klei aleifo

Aan de slag: kleien met natuurschatten

Op zoek naar natuurschatten
Kinderen vinden het heerlijk om naar buiten te gaan met een specifieke opdracht. Al helemaal als ze weten dat ze er daarna mee aan de slag mogen. Dus ga lekker op pad! De opdracht: zoek zoveel mogelijk verschillende kleine natuurschatten. Takjes, steentjes, stukjes mos, eikels, dennenappels, blaadjes, bloemetjes, besjes, veertjes… Je kind leert door deze zoektocht dat het ligt aan het seizoen, wat voor natuuschatten er te vinden zijn. Dus, seizoensbeleving: check! Neem een mandje of bakje mee naar buiten en speuren maar.

natuurlijke klei

Fantasie de vrije loop

Kleien met natuurschatten
Mooie spulletjes gevonden? Pak dan de klei erbij! De natuurlijke klei van Ailefo is van Deense makelij en bestaat uit vijf prachtige zachte kleuren. Oranjerood, bruin, geel, grijsblauw en groen. Het zijn de perfecte tinten om leuke fantasiediertjes mee te maken. Of poppetjes, of bomen, of gekke wezentjes. Toen we eenmaal begonnen, kwam er van alles voorbij. De takjes werden pootjes, de blaadjes een gewei, de besjes werden oogjes en de bloemetjes waren water voor een spuitende walvis.

Focus op het proces

Kleien met natuurschatten is heerlijk om samen met je kinderen te doen. Eerst naar buiten, daarna aan de slag. En onthoud: het gaat hierbij helemaal niet om het resultaat. Creatief bezig zijn helpt je kind – net als buitenspelen – ontspannen, ontprikkelen, ontwikkelen. Laat je kinderen zelf bepalen wat ze maken met de klei en wat het uiteindelijk ‘wordt’. Het gaat om het proces. Om het leren kennen en omgaan met de materialen, de fantasie de vrije loop te laten en te ervaren dat ze iets met hun eigen handen kunnen maken. En lukt het niet in een keer? Ook dat is niet erg! Je kunt altijd opnieuw beginnen.

Natuurlijke klei: veilig en verantwoord

Deze klei bleek echt perfect voor onze natuurknutsel. Het is superzacht, plakt niet, korrelt niet en is makkelijk opnieuw te vormen nadat je er iets van gemaakt hebt. En bijkomend voordeel: het ruikt ook nog eens heerlijk! We konden nadat we klaar waren met deze activiteit alle natuurschatten er zonde moeite uitkrijgen en de klei netjes terug opbergen in de bakjes voor een volgende keer kleien met natuurschatten. Nu al zin in!

Extra tip…
De klei is ook perfect voor wanneer je mooie natuurlijke afdrukken wil maken. Neem wat klei en rol of druk dit een beetje plat. Pak een natuurschat, bijvoorbeeld een blaadje, en druk deze in de klei. Voorzichtig loshalen, en kijk eens! Je hebt een prachtige afdruk gemaakt!

Informatie over de klei
Omdat Ailefo klei gemaakt is van natuurlijke materialen zonder kunstmatige toevoegingen kan de kleur na verloop van tijd wat vervagen door blootstelling aan zonlicht (UV-licht).

Doe de klei na gebruik in de bakjes en berg de potjes in de koker op. In het donker blijven de natuurlijke kleuren zo lang mogelijk behouden.

Als er veelvuldig gespeeld wordt kan de klei wat droger worden doordat de plantaardige olie door de handen opgenomen wordt of door buiten het potje bewaren. Voeg dan eenvoudig wat druppels plantaardige olie (maakt niet uit welke) toe en kneed goed door. Als het toch iets te vettig wordt, berg het een paar dagen op in de potjes waarna dit weer verdwenen is.

In klei kunnen wat kristallen te zien zijn. Dit is zout en verdwijnt na doorkneden. Hetzelfde geldt voor kleine witte stipjes op het oppervlak. Dit zijn de conserveermiddelen die verdwijnen na doorkneden.

Per ongeluk opeten van de klei kan geen kwaad, het is echter niet bedoeld als voedsel dus bij jonge kindjes is toezicht aan te raden.

Veel plezier met deze natuurknutsel! Wil je meer buitenspeel DIY’s en knutsels? Check dan onze andere blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *