,

De leukste winteractiviteiten

In de winter is de motivatie en inspiratie om naar buiten te gaan soms ver te zoeken. Terwijl het zo’n…

In de winter is de motivatie en inspiratie om naar buiten te gaan soms ver te zoeken. Terwijl het zo’n mooi seizoen is! De natuur in rust, alles is stiller, kaler en kouder, maar er is nog steeds heel veel moois te zien en doen buiten. En hoe lekker om een frisse neus te halen in de winterkou, om vervolgens met rode wangetjes binnen met een kop thee of warme chocolademelk op te warmen! Ook in de winter is het heel belangrijk dat we voldoende buiten komen. We geven je in deze blog graag wat tips.

Winterpicknick

Kleedje, thermosfles, lekkere hapjes: ga picknicken in de winter! Kleed je goed aan en geniet van je lunch of fruitmoment in de frisse winterlucht. Dit is een handige manier om meer buitentijd in de winterdagen te integreren. Eten moeten we toch, waarom dan niet buiten? Lekker in je tuin, in het park of bos. Verwen jezelf met warme chocolademelk en geniet tijdens de picknick van al het moois dat de winter te bieden heeft. Spot je misschien een wintervogel? Wat voor wolken zie je? Waaraan zie je in de natuur dat het winter is?

Zintuigwandeling

Een heerlijke winterwandeling door het bos: als ouder zie je dit vaak wel zitten, maar niet alle kinderen staan hierom te springen als het wat kouder is buiten. Probeer dan eens niet ‘gewoon’ te gaan wandelen, maar zet je zintuigen aan het werk en maak er met z’n allen een actieve wandeling van. Vraag elkaar om de beurt welk zintuig jullie gaan aanzetten en spits je oren of zet je voelsprieten, neus, ogen of smaakpapillen op scherp: wat ruik je buiten? Ruik je de winter? Wat zie je allemaal? Wat is echt een winters beeld? Wat hoor je? Klinkt het als de winter? Kraakt de grond waarop je loopt? Wat proef je? Regendruppels? Sneeuwvlokken? Of proef je misschien thee van zelfgeplukte dennennaalden? En wat voel je? Voelt de winter hard, of zacht? Is er mos in jouw buurt? Hoe voelen bevroren bladeren? Of een bevroren regenplas?

IJshangers maken

Als het buiten vriest kun je de mooiste winterhangers maken. Vul een cupcake bakvorm met natuurschatten en daarna met water. Hang in elk bakje een lus van een touw. Laat de vorm een nacht buiten in de vrieskou staan. De volgende ochtend heb je zelfgemaakte ijshangers! Hang ze aan takken in je tuin en geniet van de winterpracht.

Kampvuurtje

Aah, lekker opwarmen bij een vuurtje. Gezelliger kan niet! Het maken van vuur is al erg interessant en leuk om samen met een volwassene te doen. Hout sprokkelen en een vuurtje beginnen is een activiteit op zich. Gelukt? Dan is het genieten geblazen van je harde werk. Nu kun je zelfs koken op je vuurtje! Rooster bijvoorbeeld marshmallows aan een lange tak, maak popcorn in een popcornpan, bak broodjes aan een stok. Hier vind je een recept voor buitenbroodjes op een kampvuur!

Bingospeurtocht

Speur naar alles op de Scharrelkids winterbingokaart: kijk goed om je heen of je alle winterse dingen kunt vinden. Alles gevonden? BINGO!

Kleuren speuren

In de winter kan het buiten soms behoorlijk kaal, grijs en grauw lijken. Maar niets is minder waar! Ook in de winter is er nog volop kleur te vinden buiten. Je moet alleen net iets beter kijken: zoek naar groen mos, naar besjes in rood, roze of paars en naar gele bloemetjes.

Sneeuwpret

Als er sneeuw ligt buiten, kunnen kinderen vaak niet wachten om naar buiten te gaan. Alles bedekt onder zo’n mooie, lekkere laag witte sneeuw: perfect buitenspelweer! Bouw een sneeuwpop of een ander sneeuwwezen, maak een iglo, maak sneeuwkunst met waterverf in sneeuw, blaas ijsbellen, doe een sneeuwballengevecht of teken met een stok in de sneeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *