Ontdekkend buitenspelen en natuurspel stimuleren

Buitenspelen biedt kinderen de perfecte kans om zich te verwonderen, om te ontdekken en om op onderzoek uit te gaan….

ontdekkend buitenspelen
boef en aap

Buitenspelen biedt kinderen de perfecte kans om zich te verwonderen, om te ontdekken en om op onderzoek uit te gaan. Jonge kinderen hoeven nog niet alles te begrijpen van de wereld. Alleen al nieuwsgierig zijn naar hoe de natuur werkt, te zien wat er allemaal leeft en groeit en buiten te zijn tijdens alle seizoenen helpt al enorm om grip te krijgen op de wereld om hen heen. Vooral voor gevoelige kinderen is ontdekkend buitenspelen echt een uitlaatklep én oplaadplek.

Natuurbeleving – ontdekkend buitenspelen

Behalve dat buitenspelen in de natuur leuk is, heeft natuurbeleving ook een positieve invloed op de ontwikkeling van je kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen geconcentreerder spelen wanneer ze nieuwe ervaringen in de natuur opdoen. De tuin, een bos of natuurgebied is hier de perfecte plek voor; niet alleen omdat daar van alles leeft, vergaat en bloeit, maar ook omdat de motoriek van je kind wordt gestimuleerd. Ga er dus op uit, zoek het avontuur op en ontdek de wereld!

Buitenspel in alle vormen

Buitenspel kan worden onderverdeeld in deze zes vormen:
 
1 – Bewegingsspel (klimmen, rennen, schommelen)
2 – Regelspel (tikkertje, verstoppertje)
3 – Fantasie-/rollenspel (in hutten vadertje en moedertje spelen)
4 – Constructief spel (hutten bouwen, zandkastelen maken)
5 – Natuurspel (kleine diertjes bekijken, bloemetjes plukken, vogels en vlinders observeren – ontdekkend spelen)
6 – Rustig spel (op een rustige plek om je heen kijken, kletsen en uitrusten)

Natuurspel

We gaan nu specifiek in op natuurspel en laten je zien hoe je dit kan stimuleren bij je kind. Met zoekopdrachten (zie jij een rode bloem?) én specifiek buitenspeelgoed is de natuur een schatkamer voor zintuiglijke ervaringen: jonge kinderen leren door middel van hun zintuigen en beweging. ‘Mam, kom eens kijken!’ is wat je gaat horen wanneer je buitenspelen en natuurspel gaat stimuleren. De ontdekkingen gaan van pissebed tot grasspriet en van specht tot boomschors. Genieten toch?!

Speelgoed voor ontdekkend buitenspelen

Om jou en je kind op weg te helpen in ontdekkend buitenspelen en natuurspel laat ik je prachtig buitenspeelgoed zien per leeftijdscategorie waarmee je kind op ontdekkingsreis kan. Al het speelgoed is verkrijgbaar bij Boef&Aap.

boef en aap

1-3 jaar: ontdekkend spelen met een vergrootglas

ontdekkend buitenspelen

Met dit stevige en vrijwel onbreekbare vergrootglas gaat jou dreumes op ontdekkingstocht. Kijk er samen met je kindje doorheen, wijs kriebeldiertjes aan en vergroot een bermbloem. Je kindje gaat er lol in krijgen zelf op zoek te gaan naar de kleine wondertjes van de natuur. Je vindt het vergrootglas hier.

Vanaf 3 jaar: ontdekkend spelen met een insectenkijker

Is je kind al iets groter en heeft het een mooi lieveheersbeestje ontdekt, een slak of een prachtige spin? Pak het dan voorzichtig op en doe het samen in deze insectenkijker. Zo kan je kind deze natuurschat in alle rust bewonderen. Leer je kind dat je beestjes altijd weer vrijlaat na het onderzoek. Je vindt de insectenkijker hier.

Vanaf 5 jaar: ontdekkend spelen met een verrekijker

verrekijker

Kleuters zoeken graag grenzen op en willen verder kijken dan het wereldje dat ze al kennen. Dat komt goed uit, want met deze verrekijker ontdekken ze hoe mooi een vogel van dichtbij is, hoe ver ze over het water heen kunnen turen of hoe de top van hun lievelingsboom eruit ziet! Deze stevige verrekijker is verstelbaar en komt met een handig koortje en tasje zodat je ‘m netjes kan opbergen. Je vindt de verrekijker hier.

Vanaf 7 jaar: ontdekkend spelen met een zakmicroscoop

Voor kinderen van deze leeftijd is dit echt een ultiem ontdekcadeau om hun natuurspel volop te beleven. Ze zullen gaan speuren naar miniscule natuurschatten en deze ter plekke kunnen onderzoeken. Zo leren ze én veel over de natuur én over het omgaan met dit soort wetenschappelijke instrumenten. Twee vliegen in één klap! Je vindt de zakmicroscoop hier.

Wat is de mooiste ontdekking die jij met je kind deed tijdens het buitenspelen? Houdt jouw kind van natuurspel? Laat het me weten in de reacties, vind ik leuk. Wil je meer lezen over het belang van buitenspelen, check dan mijn andere blogs.

Scharrelze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *